tiistai 29. syyskuuta 2015

Häijyjen eleganttien sotaherrojen ylivertaisuudestaSuuren soturin tunnistaa siitä, että hänellä on jokin liikanimi. Pike oli Herhiläiskuningatar. [ - - ] Eikö se ole sanonta: vihainen kuin ampiainen? Ja herhiläinen on sentään näistä vihaisista hyönteisistä kaikkein isoin ja häijyin. Ei tippaakaan hunajaa, vain polttelevaa myrkkyä. No, Pike oli yhtenä hetkenä hyytävän korrekti meriupseeri, seuraavana raivoava ja raateleva mielipuoli.
(A. Kelosaari: Herhiläiskuningattaren siivet)


Kuten ehkä tiedätkin, luet parhaillaan Nova 2015 -kirjoituskilpailun pronssimitalistin ja Keskiaikaisen mininovellikilpailun kunniamainitun muistikirjaa. Sitä tosin et välttämättä tiedä, mikä näitä kahta palkittua novelliani yhdisti.

Vastaus on – clock/steam/cyber/whatever-punkin alagenreen kuulumisen ohella – häijyt elegantit sotaherrat. Nimittäin sellainen keskeisenä henkilönä. Koska jo seistessäni lavalla Atonova 3 -tapahtumassa lipsautin palvoneeni mainitunlaisia henkilöitä jo kultaisista teinivuosistani lähtien, lienee parasta avautua tästä rakkaussuhteestani.

Häijy Elegantti Sotaherra, HES, hessi. Lajia esiintyy niin historiassa kuin fiktiossa, vallankin spekulatiivisessa sellaisessa, mutta varsin vähän nykypäivän reaalimaailmassa – asialla saattaa olla jotain tekemistä eleganssin ja estetiikan yleisen rappion kanssa. Olen kirjoittanut tähän virtuaaliseen lokikirjaani aiemmin kolmesta yksittäisestä hessistä: nuo tekstit löytyvät täältä ja täältä.

Hessin häijyys tarkoittaa yleensä ylimielistä/kiivasta/julmaa/oikukasta/muuten vain hankalaa luonnetta. Hänelle johtajuus on synonyymi pelon herättämiselle ja yleiselle autoritaarisuudelle ja alaiset pelkkä kasvoton lauma – ajasta ja paikasta riippuu, tarkoittaako tämä esimerkiksi näiden teloittamista kevyin perustein. Eleganssin ulkoisia tunnusmerkkejä ovat tietenkin tahraton univormu, kiiltävät saappaat, hyytävä kohteliaisuus, huolella vahatut viikset ja niin poispäin, mutta pohjimmiltaan HES:in E merkitsee asennetta. Kopeuden tuomaa sädekehää, joka erottaa sotaherran tavallisesta kuolevaisesta. Halua tehdä jopa tappaminen – varsinkin se – aistillisesti, tyylillä. Siksi hänestä on upseerikin tullut.

Eri hessien tiedetään mm. ajavan kultaisilla vaunuilla ja väistävän vain kuninkaallisia, keräävän eksoottisia kidutuslaitteita, tilaavan kölninvettä ulkomailta valtion rahoilla, viilaavan hampaitaan teräviksi, ja pyytävän teloittajiaan ampumaan häntä rintaan, jotta kauniit kasvot säästyisivät.

Hessi ei tietenkään ole kovin pidetty alaistensa tai vertaistensa keskuudessa. Tästä huolimatta tai tämän vuoksi hän harvemmin on täysin kyvytön – hän on todennäköisesti vielä suurempi pelonaihe vihollisen kuin omien keskuudessa. Kuten alun sitaatissa tuli esille, hesseillä tapaa olla kaikenlaisia jänniä lempinimiä aina Pohjolan Lumiaurasta lähtien. Hessi pitää usein eläimistä enemmän kuin ihmisistä; hän esim. saattaa vaatia alaisiaan puhumaan koirastaan ”hän”-muodossa tai harrastaa kaikenlaisia kauniita ja tappavia olentoja (mm. kissaeläimiä).

Hessi on pimeän puolen romanttinen sankari. Traagisuutta lähestyvä hybriittinen yli-ihmishahmo (tai mistä lajista nyt onkaan kyse; herranjestas, elämäni ensimmäinen ja siis ikuisesti tärkein hessi sieltä kultaisilta teiniajoiltani ei ole ihminen), joka nostaa itsensä ylhäiseen yksinäisyyteen muiden yläpuolelle. Onko hessi narsisti tai sosiopaatti? Totta helvetissä. Juuri siksi hän on päähenkilönä niin innostava. Hän on täydellisen vapaa ns. normaaleista tunteista ja kaikenlaisesta ”yhteisöllisyydestä”. Tästä hän tietenkin joutuu maksamaan oman hintansa.

Tätä kirjoittaessani on kulunut myös kymmenen vuotta siitä, kun julkaisin ensimmäisen hessinovellini internetin ihmemaassa. Silloisesta fanifiktiosta olen siirtynyt historiallisten hessien fiktionalisointiin sekä ihan omien sotaherrojen ja -herrattarien keksimiseen, mutta kun katson vuosikymmenen takaista itseäni kirjoittamassa sadistisesta avaruushessistä palvovan rakastajan näkökulmasta… voin vakuuttaa, että pohjimmiltaan mikään ei ole muuttunut.

Kohottakaamme siis konjakki-, samppanja- tai mausteviinilasilliset sen kunniaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti